Festiwal Kultur i Kresowego Jadła - Kresowa Osada 2016

DSC 0530Ponad 20 tysięcy odwiedzających przybyło w niedzielę 7 sierpnia do Kresowej Osady w Baszni Dolnej na finał Festiwalu Kultur i Kresowego Jadła. Obok kuchni kresowej można było skosztować kuchni węgierskiej, słowackiej i ukraińskiej, zobaczyć pokazy rękodzieła, gotować z Grzegorzem Russakiem - autorem m. in. programu telewizyjnego "Smaki Polskie", pooglądać występy artystyczne. Wiele ciepłych słów skierowali organizatorzy do Samorządu Województwa, dla którego promocja Roztocza jest jednym z najważniejszych obszarów działań. Na ręce Przewodniczącego Sejmiku Województwa Podkarpackiego Jerzego Cyprysia złożono wiele podziękowań za wkład organizacyjny Urzędu Marszałkowskiego Woj. Podkarpackiego oraz podarowano pamiątkowy grawerton. Na Festiwal przybyli m. in. Senator RP Mieczysław Golba, Wicewojewoda Podkarpacki Witold Lechowski, Podkarpacki Kurator Oświaty Małgorzata Rauch, Teresa Pamuła - szefowa podkarpackiego oddziału ARiMR, samorządowcy oraz goście z Węgier, Słowacji i Ukrainy.
Zorganizowano także konkurs kulinarny „Kresowe jadło”, w którym wzięły udział 32 Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, a miał on na celu upowszechnianie starych, kresowych potraw. Jury przyznało pierwsze miejsce zupie owocowej z jagód leśnych z kluseczkami zabielonej śmietaną, przygotowanej przez Koło Gospodyń Wiejskich z Krowicy Samej koło Lubaczowa.
II miejsce - hreczanyki w sosie grzybowym serwowane przez Stowarzyszenie „Kobiety Razem w Sobiecinie”.
III miejsce zajęły pierogi z kaszą gryczaną i serem z maczką z gęsi przygotowane przez KGW Bałaje.
Wyróżniono też pięć potraw:
- gołąbki z tartych ziemniaków z „okrasą” - KGW Załuże,
- kozibrodka z grochem - Stowarzyszenie Pszczółki Roztoczańskie,
- madrygula krowicka - KGW Krowica Hołodowska,
- zupa krem z pokrzywy - KGW „Poziomeczki” Tymce
- gołąbki z kaszy gryczanej i maczka z grzybów - KGW Opaka.

Z kolei w konkursie „Na kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski” komisja oceniała 39 produktów 17 producentów.
I miejsce: Syrop miętowy – Stowarzyszenie na rzecz rozwoju Gminy Fajsławice, pani Feliksa Grożkowska (woj. lubelskie)
II miejsce: Nalewka z kwiatu bzu – Old Polish Vodka – Lewkowo Stare Gmina Narewka (woj. podlaskie)
III miejsce: Zupa z cukinii z czosnkiem niedźwiedzim– Stowarzyszenie „Dolina Strugu” (woj. podkarpackie)
Wyróżnienie: za polędwicę za suszoną Rarytasy z Podlasia Państwo Łapińscy z Łapy Szołajdy (woj. podlaskie)
Wyróżnienie: za wyroby nabiałowe – OSM Opole Lubelskie (woj. lubelskie)
Wyróżnienie: za ciastka orkiszowe Zakład Przetwórczy Handlowy „ Baszpol” z Grzegorzówki (woj podkarpackie).

  • DSC_0503
  • DSC_0504
  • DSC_0507
  • DSC_0510
  • DSC_0513
  • DSC_0517
  • DSC_0518
  • DSC_0520
  • DSC_0521
  • DSC_0523
  • DSC_0526
  • DSC_0527
  • DSC_0528
  • DSC_0530
  • DSC_0533
  • DSC_0534
  • DSC_0535
  • DSC_0537
  • DSC_0538
  • DSC_0539
  • DSC_0540
  • DSC_0541
  • DSC_0550
  • DSC_0553
  • DSC_0557
  • DSC_0558
  • DSC_0560
  • DSC_0566
  • DSC_0568
  • DSC_0570
  • DSC_0571
  • DSC_0572
  • DSC_0574
  • DSC_0575
  • DSC_0577
  • DSC_0579
  • DSC_0582
  • DSC_0586
  • DSC_0587

Fot. Izabela Fac/Kancelaria Sejmiku

Copyright © 2014-2023 Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego
al. Łukasza Cieplińskiego 4, 35-010 Rzeszów, tel. 17 850 17 00, fax. 17 850 17 01
e-mail: urzad@podkarpackie.pl, www.podkarpackie.pl, sejmik.podkarpackie.pl
Godziny urzędowania: od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:30 do 15:30