XXII Jarmark Garncarski w Medyni Głogowskiej

medyniaCo roku na początku lipca Zagrodę Garncarską w Medyni Głogowskiej odwiedzają tłumy, miłośnicy tradycji garncarskich, ludowego rękodzieła, dobrej kuchni i ciekawej muzyki. Przyciąga ich znana cykliczna impreza - Jarmark Garncarski. W tym roku już XXII Jarmark Garncarski pachniał potrawami, cieszył oczy kolorami, wzorami i kształtami twórczości artystów, pokazywał ich pasję twórczą, pracę i chęć przekazywania tradycji rękodzielniczej kolejnym pokoleniom.
Impreza w Medyni Głogowskiej zalicza się do inicjatywy „Na Szlaku Kulinarnym Wschodniej Polski”, który ma na celu wspólną promocję żywności tradycyjnej i regionalnej z województw wschodniej Polski. Trzy zaangażowane w projekt regiony - podlaskie, lubelskie i podkarpackie - ustaliły, że będą promować kulinarny potencjał poprzez organizację w każdym z województw konkursów dla podmiotów produkujących lub przetwarzających żywność.


W ubiegłym roku odbyły się trzy takie wydarzenia w poszczególnych regionach – na Podkarpaciu w Baszni Dolnej. W tym roku zaplanowane są kolejne. W lubelskim już się odbyło pod koniec maja, gdzie w Bychawie region promował swoje kulinaria podczas Festiwalu Pierogów. Podlaskie w dniach 29-30 lipca w Drohiczynie będzie promować regionalne wyroby podczas Dni Miasta.Szlak ma na celu wspólną promocję żywności (tradycyjnej, regionalnej) z województw wschodniej Polski. Do konkursu kulinarnego przystąpiło 50 wystawców z trzech województw: podkarpackiego, lubelskiego i podlaskiego.

Komisja zdecydowała, że w kategorii najlepszy produkt tradycyjny wschodniej Polski:
I miejsce zdobył Bogusław Szymański z Nowego Sioła za kiełbasę sielską
II miejsce firma Podlaskie Rarytasy za szynkę wiejską
III Masarnia Osip za polędwicę flisacką oraz chleb w liściach kapusty faszerowany mięsem z Karczmy Podkarpackie Jadło w Babicy.

W kategorii najlepszy produkt ekologiczny wschodniej Polski:
I miejsce ser dojrzewający Wólczan z gospodarstwa Leda Ser (Wólka Krowicka na Podkarpaciu)
II miejsce ciasteczka orkiszowe z nadzieniem z piekarni Baszpol Adama Bały (Grzegorzówka na Podkarpaciu)
III lubelski olej słonecznikowy (Natura Tur Robert Janowski).

Na jarmark w Medyni przybył m. in. Przewodniczący Sejmiku Jerzy Cypryś, Radny Województwa Zbigniew Kuźniar oraz w imieniu Zarządu Województwa Wicemarszałek Bogdan Romaniuk i Członek Zarządu Lucjan Kuźniar.

  • DSC_1097
  • DSC_1098
  • DSC_1099
  • DSC_1100
  • DSC_1101
  • DSC_1102
  • DSC_1103
  • DSC_1104
  • DSC_1105
  • DSC_1108
  • DSC_1111
  • DSC_1113
  • DSC_1116
  • DSC_1117
  • DSC_1118
  • DSC_1119
  • DSC_1120
  • DSC_1121
  • DSC_1122
  • DSC_1123
  • DSC_1124
  • DSC_1125
  • DSC_1126
  • DSC_1127
  • DSC_1129
  • DSC_1130
  • DSC_1131
  • DSC_1132
  • DSC_1133
  • DSC_1134
  • DSC_1135
  • DSC_1136
  • DSC_1138
  • DSC_1139
  • DSC_1140
  • DSC_1141
  • DSC_1142
  • DSC_1143

Fot. Izabela Fac/ Kancelaria Sejmiku

 

Copyright © 2014-2023 Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego
al. Łukasza Cieplińskiego 4, 35-010 Rzeszów, tel. 17 850 17 00, fax. 17 850 17 01
e-mail: urzad@podkarpackie.pl, www.podkarpackie.pl, sejmik.podkarpackie.pl
Godziny urzędowania: od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:30 do 15:30