Co roku na początku lipca Zagrodę Garncarską w Medyni Głogowskiej odwiedzają tłumy, miłośnicy tradycji garncarskich, ludowego rękodzieła, dobrej kuchni i ciekawej muzyki. Przyciąga ich znana cykliczna impreza - Jarmark Garncarski. W tym roku już XXII Jarmark Garncarski pachniał potrawami, cieszył oczy kolorami, wzorami i kształtami twórczości artystów, pokazywał ich pasję twórczą, pracę i chęć przekazywania tradycji rękodzielniczej kolejnym pokoleniom.
Impreza w Medyni Głogowskiej zalicza się do inicjatywy „Na Szlaku Kulinarnym Wschodniej Polski”, który ma na celu wspólną promocję żywności tradycyjnej i regionalnej z województw wschodniej Polski. Trzy zaangażowane w projekt regiony - podlaskie, lubelskie i podkarpackie - ustaliły, że będą promować kulinarny potencjał poprzez organizację w każdym z województw konkursów dla podmiotów produkujących lub przetwarzających żywność.
W ubiegłym roku odbyły się trzy takie wydarzenia w poszczególnych regionach – na Podkarpaciu w Baszni Dolnej. W tym roku zaplanowane są kolejne. W lubelskim już się odbyło pod koniec maja, gdzie w Bychawie region promował swoje kulinaria podczas Festiwalu Pierogów. Podlaskie w dniach 29-30 lipca w Drohiczynie będzie promować regionalne wyroby podczas Dni Miasta.Szlak ma na celu wspólną promocję żywności (tradycyjnej, regionalnej) z województw wschodniej Polski. Do konkursu kulinarnego przystąpiło 50 wystawców z trzech województw: podkarpackiego, lubelskiego i podlaskiego.
Komisja zdecydowała, że w kategorii najlepszy produkt tradycyjny wschodniej Polski:
I miejsce zdobył Bogusław Szymański z Nowego Sioła za kiełbasę sielską
II miejsce firma Podlaskie Rarytasy za szynkę wiejską
III Masarnia Osip za polędwicę flisacką oraz chleb w liściach kapusty faszerowany mięsem z Karczmy Podkarpackie Jadło w Babicy.
W kategorii najlepszy produkt ekologiczny wschodniej Polski:
I miejsce ser dojrzewający Wólczan z gospodarstwa Leda Ser (Wólka Krowicka na Podkarpaciu)
II miejsce ciasteczka orkiszowe z nadzieniem z piekarni Baszpol Adama Bały (Grzegorzówka na Podkarpaciu)
III lubelski olej słonecznikowy (Natura Tur Robert Janowski).
Na jarmark w Medyni przybył m. in. Przewodniczący Sejmiku Jerzy Cypryś, Radny Województwa Zbigniew Kuźniar oraz w imieniu Zarządu Województwa Wicemarszałek Bogdan Romaniuk i Członek Zarządu Lucjan Kuźniar.
Fot. Izabela Fac/ Kancelaria Sejmiku