Ponad 100 wystawców, produkty najwyższej jakości, melanż smaków, zapachów, różnorodność potraw, gotowanie, konkursy i tysiące zwiedzających oraz goście prosto z Chin. W tych kilku słowach można tylko w niewielki sposób opisać co działo się podczas dwóch dni EKOGALI 2017 w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym G2A Arena w Jasionce. Chińczycy po raz pierwszy uczestniczyli w targach. Na Podkarpacie przyjechało aż 26 przedstawicieli regionu Guangxi Chuang. Wśród nich 11 przedsiębiorców reprezentujących przemysł spożywczy, wędliniarski, producenci herbat, kosmetyków oraz wyrobów cukierniczych. Imponujące chińskie stoisko przykuwało na targach uwagę wszystkich zwiedzających. Goście z Państwa Środka prezentowali chińską sztukę przygotowywania i podawania herbaty.
Drugi dzień EKOGALI to podsumowanie konkursów "Najładniejsze stoisko targowe", w którym nagrody rozdawali poseł Mieczysław Miazga, Przewodniczący Sejmiku Jerzy Cypryś oraz Członek Zarządu Województwa Lucjan Kuźniar. Drogi konkurs to XII Europejski Konkurs Kulinarny. Tu zwyciężyli uczniowie Zespół Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie. Nagrody wręczali Przewodniczący Sejmiku Jerzy Cypryś oraz Marszałek Województwa Władysław Ortyl.
Fot. IzabelaFac/Kancelaria Sejmiku