Agrobieszczady to zdecydowanie największe w naszym regionie i jedne z największych w województwie targi rzemiosła, rękodzieła, leśnictwa i swojskiego jadła. Ponad 200 wystawców zaprezentowało swoje wyroby podczas dwóch dni targów - 29-30 lipca 2017 r. Niesamowity klimat, melanż smaków, zapachów i rękodzieła to własnie Agrobieszczady. każdy znajdzie tu coś dla siebie, dla swojego podniebienia i pamiątkę godną bieszczadzkich artystów. W sobotę uroczystego otwarcia targów dokonali m. in. Senator RP Alicja Zając, Przewodniczący Sejmiku Jerzy Cypryś, Wicemarszałek Wojeówdztwa Maria Kurowska i Członek Zarządu Lucjan Kuźniar.
Targi uważnie obserwowali i smakowali także goście z Wietnamu - siedmioosobowa delegacja z Wietnamu reprezentująca środowisko naukowe (Instytut Nauk Rolniczych Północnego Wietnamu) oraz biznesu (Vietfood Import Export i Northern Import Export).
Lista laureatów konkursu w ramach 22. Targów Rzemiosła, Przedsiębiorczości i Leśnictwa Agrobieszczady w Lesku. Tym razem zwycięzcy „smacznego” konkursu na dania i potrawy z dziczyzny.
Spośród zgłoszonych wyrobów jury nagrodziło i wyróżniło:
I miejsce – Zygmunt Osip z Masarni Osip s.c. Zygmunt i Kamil Osip z miejscowości Wierzawice za udziec z dzika,
II miejsce – Wiesława Szpond z Połomi za gulasz z dzika,
III miejsce – Maria Florek z Manasterza za potrawkę z sarniny.
Wyróżnienia otrzymały:
- pieczeń faszerowana z dzika – dzieło Teresy Czech z KGW Stara Wieś (gm. Brzozów),
- pasztet myśliwski z Zakładu Mięsnego Jasiołka z Dukli.
W kategorii wędliny i wyroby wędliniarskie z dziczyzny:
I miejsce - Bogusław Szymański Nowe Sioło
za Kiełbasę myśliwska z dzika
II miejsce - Zakład Masarski Niem-Pol Markowa
za kiełbasę myśliwską z dzika
III miejsce
Grzegorz Wiśniewski Rzeszów za pasztet z zająca
Komisja przyznała jedno wyróżnienie:
Paweł Wałachowski Nowosiółki za smalec myśliwski z dzika
W kategorii napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe) i produkty z runa leśnego:
I miejsce Bożena Wisła z Bukowca za Pastę z czosnku niedźwiedziego
II miejsce Krystyna Wronowska z Rybnego za nalewkę z owoców czarnego bzu
III miejsce Izabela Łysikowska z Krzeszowa za Jałowcówkę
Komisja przyznała trzy wyróżnienia
Piotr Kusz z Chmielnika za pierogi z borówkami leśnymi
Mariusz Bednarz z Przemyśla za ocet z dereni
Janina Czaban z Nowej Sarzyny za brusznicę z gruszką
Oceny produktów dokonała komisja w składzie:
1. Izabella Byszewska – Prezes - Polska Izba Produktu Lokalnego i Regionalnego
2. Zofia Kochan - Dyrektor Departamentu Rolnictwa Geodezji i Gospodarki Mieniem Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego
3. Janina Kamińska - Z-ca Dyrektora Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
4. Jacek Niemczyk – Naczelnik w Okręgowej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie
5. Krystyna Gałuszko- Rakoczy - radna Powiatu Leskiego
6. Adam Milczanowski - wicestarosta leski
7. Krzysztof Zieliński - Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Podkarpacia Procarpathia
8. Monika Sterer-Putyło - inspektor Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie.
Fot. Izabela Fac/ Kancelaria Sejmiku