Tradycyjnie już w połowie lipca Narol spowity jest różnymi zapachami i smakami. A wszystko to za sprawą Jarmarku Galicyjskiego Smaki Roztocza, który w tym roku miał już swoja XIX edycję. W ramach Jarmarku odbył się już po raz piąty finał Konkursu Kulinarnego Pucharu Polski pn. "Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro". Otwarcia jarmarku oraz wręczenia nagród dokonywał m. in. Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego Jerzy Cypryś.
W ramach jarmarku miały także miejsce: konkurs "Szlak Kulinarny Polski Wschodniej" - przeprowadzony wśród wystawców prezentujących dziedzictwo kulinarne na stoiskach Ryneczku Produktów Tradycyjnych, mistrzowskie pokazy kulinarne, konkurs "Spod Galicyjskiej Strzechy" dla Kół Gospodyń Wiejskich. Jarmark to także stoiska z rękodziełem, miodami, serami, stoisko kowalstwa artystycznego i metaloplastyki, stoisko garncarstwa tradycyjnego oraz Grupy rekonstrukcyjnej Bractwa Jana III Sobieskiego.
Rozstrzygnięcie konkursu dla Przetwórców Dóbr Leśnych pn. „Polskie Smaki Kniei” przeprowadzony w ramach XIX Jarmarku Galicyjskiego – Smaki Roztocza. Podczas „XIX JARMARKU GALICYJSKIEGO – SMAKI ROZTOCZA” Kapituła Turniejowa w składzie:
• Przewodnicząca Komisji: Pani Izabella Byszewska - Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
• Pan Jan Zwoliński - Wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
• Hieronim Błażejak – wiceprezes Polskiej Akademii Smaku
• Lesław Nisztuk – Nadleśnictwo Narol
przyznała następujące nagrody:
3 miejsce zajmuje zakład mięsny „Smak Górno” sp. z o.o. za „Kiełbasiankę z Górna z dziczyzny” i otrzymuje rekomendację do aplikowania do systemu „Jakość i Tradycja” i bonifikatę opłaty w wysokości 150 zł,
2 miejsce zajmuje „Wyrób Wędlin Bogusław Szymański” z Nowego Sioła za „Udziec z dzika” i otrzymuje rekomendację do aplikowania do systemu „Jakość i Tradycja” i bonifikatę opłaty w wysokości 250 zł,
1 miejsce zajmuje Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Kabanos” z Przecławia za „Kiełbasę z Dzika” i otrzymuje rekomendację do aplikowania do systemu „Jakość i Tradycja” i bonifikatę opłaty w wysokości 500 zł.
Rozstrzygnięcie konkursu dla Kół Łowieckich „Smaki Roztocza” przeprowadzonego w ramach XIX Jarmarku Galicyjskiego – Smaki Roztocza. Kapituła przyznała następujące nagrody:
3 miejsce zajmuje Koło Łowieckie „WILK” Zamość za „Smalec z dzika „Ostoja””,
2 miejsce zajmuje Koło Łowieckie „ROZTOCZE Nr 61” Zamość za „Paszteciki z głowizną z dzika i polędwicą z jelenia”,
1 miejsce zajmuje Koło Łowieckie „KNIEJA” Narol za „Schab z dzika przekładany grzybami” .
Rozstrzygnięcie III Konkursu Dla Kół Gospodyń Wiejskich „Spod Galicyjskiej Strzechy” przeprowadzonego W Ramach XIX Jarmarku Galicyjskiego – Smaki Roztocza.
Ocenie podlegały dania przygotowane przez 8 Kół Gospodyń Wiejskich. Kapituła przyznała następujące nagrody:
3 miejsce zajmuje Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Wielkiej za „Gulasz z jelenia z warzywami i leśnymi grzybami”,
2 miejsce zajmuje Koło Gospodyń Wiejskich z Narola Wsi za „Pulpety z jelenia w sosie grzybowym”,
1 miejsce zajmuje Koło Gospodyń Wiejskich z Kadłubisk za „Jelenia w grzybach”
Wolontariusze – uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych w Oleszycach pod opieką nauczycielki Agaty Dudzińskiej, po raz czwarty uczestniczyli w Jarmarku Galicyjskim i wspomagali organizatorów podczas konkursu kulinarnego „Galicyjskie Smaki wczoraj, Dziś i Jutro” zakwalifikowanego do Kulinarnego Pucharu Polski, skierowanego do profesjonalistów. Do ich zadań należała obsługa serwisowa uczestników konkursu oraz pomoc logistyczna.
Fot. Izabela Fac/Kancelaria Sejmiku