W Baszni Dolnej koło Lubaczowa odbyła się kolejna edycja Festiwalu "Kultur i Kresowego Jadła” połączona z rekonstrukcją wyprawy hetmana Jana III Sobieskiego na czambuły tatarskie oraz z Galą Myśliwską. Wydarzenie ściągnęło do Baszni kilka tysięcy uczestników.
W Festiwalu tym, promującym ziemię lubaczowską i będącym największą tego typu imprezą w regionie udział wzięła Przewodnicząca Sejmiku Teresa Kubas-Hul.
Tak jak podczas poprzednich edycji, również i w tym roku przedsięwzięcie nastawione było na kreowanie „Kresowego Jadła” będącego flagową marką powiatu. „Kresowe Jadło” to tradycyjne wyroby kulinarne lokalnej i regionalnej kuchni z obszaru pogranicza polsko-ukraińskiego, oraz kuchni słowackiej, węgierskiej, tatarskiej.
W tegorocznej edycji konkursu kulinarnego komisji, która oceniała potrawy ze względu na wyjątkowy smak, zgodność z tradycjami regionu i estetyką podania przewodniczył aktor Cezary Żak. Dodatkową atrakcją festiwalu był show kulinarny „Gotowanie z Gwiazdą” przygotowany przez jego żonę, Katarzynę Żak.
Warto wspomnieć, że nieodłącznym elementem festiwalu były również prezentacje gości z Ukrainy, Słowacji i Węgier przybliżające kultury europejskie, zarówno w formach występów zespołów folklorystycznych, jak i kulinariów. Podczas imprezy odbyła się też rekonstrukcja bitwy pod Niemirowem z 1672 roku, z udziałem oddziałów tatarskich, husarii i jeńców wziętych w jasyr.
Jolanta Śmietana